A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) adatszolgáltatásának és díjának megfizetési határideje - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) adatszolgáltatásának és díjának megfizetési határideje

adatszolgáltatás epr díj

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III.14.) Kormányrendelet (továbbiakban: EPR rendelet) előírása szerint a csomagolást végzőkre és a körforgásos terméket használó gyártókra vonatkozó esedékes adatszolgáltatási határidő: 2023. október 20-a. Az adatszolgáltatási kötelezettség cégformától függetlenül mindazon adóalanyra vonatkozik, aki a rendelet hatálya alá tartoznak, beleértve az őstermelőket, mikro-, kis és közepes méretű vállalkozásokat is. Az adóalanyoknak az EPR rendelet szerint negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig kell adatot szolgáltatni az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére az OKIRKAPU rendszerén keresztül a hatóság által közzétett formanyomtatvány kitöltésével. Az adatszolgáltatás elkészítéséhez segítségül szolgáló felhasználói kézikönyv a következő linken érhető el: https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1

Az EPR rendelet szerint az adóalanyoknak első alkalommal 2023.október 20-ig kell eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A hatóság az adatszolgáltatásban szereplő adatokat a tárgynegyedévet követő hónap 25. napjáig adja át a koncessziós társaságnak (MOHU). Az adatszolgáltatás alapján megállapított díj megfizetése a koncessziós társaság által kiállított számla alapján történik, amelynek határideje a számla kézhezvételétől számított 15 nap, ennek következtében a díjfizetési kötelezettség legkorábban 2023. novemberétől válhat esedékessé. Az adatszolgáltatásban feltüntetett adatok felülvizsgálatát és módosítását a díj megfizetése előtt a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet megtenni. Amennyiben a kézhez vett számla alapján a díj megfizetése megtörtént, abban az esetben az adatszolgáltatásban szereplő adatok módosítására legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-ig van lehetőség.

 

Amennyiben segítségre van szüksége a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes megismeréséhez, keresse szakértő kollégáinkat a tanacsadas@saldo.hu email címen!

2023-10-18

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!