Megszűnik az adatszolgáltatási kötelezettség a nyugta helyett kiállított számlákról - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Megszűnik az adatszolgáltatási kötelezettség a nyugta helyett kiállított számlákról

adatszolgáltatás nyugta pénztárgép számla

Azon pénztárgép használatára kötelezett adóalanyoknak, akik pénztárgéppel történő nyugta kibocsátási és adatszolgáltatási kötelezettségüket nem online pénztárgéppel, hanem az Áfa tv. rendelkezéseinek megfelelő számla kibocsátásával teljesítették, a nyugta helyett kiállított számlák adatairól havi rendszerességű adatszolgáltatást kellett teljesíteniük. A havi rendszerességű adatszolgáltatást a kötelezetteknek a tárgyhót követő hónap 15-ig kellett benyújtaniuk a PTGSZLAH jelű nyomtatványon az adóhatóság részére.

2021. január 4-től az 50/2013. (XI.15.) NGM Rendelet 9/C § és 13. § hatályon kívül helyezése okán megszűnik a pénztárgép használatára kötelezettek adatszolgáltatási kötelezettsége, így ezen időponttól nyugta helyett kiállított számlákról a PTGSZLAH nyomtatványon már nem kell adatot szolgáltatni.

Mivel 2021. január 4-től az adóalanyoknak a magánszemélyek részére kiállított számlák adatairól is adatot kell szolgáltatni a NAV részére, így a pénztárgép használatot kiváltó számlák adatairól az adóhatóság továbbra is értesülni fog. Ezen adatszolgáltatási kötelezettségüket az adóalanyoknak az Áfa tv. 10. számú melléklet rendelkezései szerint kell teljesíteniük.

2021-01-04

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!