Megszűnik a harmadik országbeli munkavállalókra vonatkozó szochó kedvezmény - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Megszűnik a harmadik országbeli munkavállalókra vonatkozó szochó kedvezmény

harmadik ország szochó kedvezmény

A 2023. augusztus 1-től hatályba lépett változások egyike a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII törvény (Szocho tv.) 13. §-ának módosítása. A 13. § (3) bekezdése egy c) ponttal egészült ki, melynek révén a fogyatékossági támogatásban és a vakok személyi járadékában részesülő magánszemélyekre tekintettel is érvényesíthető a kedvezmény az ellátást megállapító határozat birtokában.
A kedvezményt általánosan a kifizető a munkaviszonyban foglalkoztatott megváltozott munkaképességű magánszemélyek után érvényesítheti. A kedvezményt az egyéni vállalkozó saját maga után is igénybe veheti, feltéve, hogy ő is megváltozott munkaképességű személynek minősül.
A kifizető első alkalommal a 2023. augusztus havi 2308-as bevallásában, míg a vállalkozói jövedelemadózás szerint adózó egyéni vállalkozó a 2023. augusztusi 2358-as bevallásban szerepeltetheti. Az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó negyedévente köteles benyújtani a 2358-as járulékbevallást, így a 3. negyedév tekintetében csak augusztusra és szeptemberre fogja tudni érvényesíteni a kedvezményt.
A nyári törvénymódosítás munkaerőpiacra lépő harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozóan is tartalmaz rendelkezést. A Szocho tv. 11. § (2) bekezdés 2023. augusztus 14-i hatállyal kiegészült azzal a mondattal, hogy „Nem tekinthető munkaerő piacra lépőnek a harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló.” Augusztusban ugyan még teljes hónapra figyelembe vehető a részkedvezmény, mert az érvényesítési időszak a naptári hónap utolsó napjával zárul, de nem számolható el rá a kedvezmény 2023. szeptember hónaptól abban az esetben sem, ha az igazolást 2023. augusztus 14. előtt állították ki.

2023-09-27

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!