Mi lesz a BREXIT után? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Mi lesz a BREXIT után?

áfa brexit export import vámeljárás vámhatár

A közeli jövőben bekövetkezik az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. A politikai döntéshozók – alapvetően az Egyesült Királyság parlamentje – által azonban még nem született meg az a végső döntés, amely rendezi a kilépés dátumát, feltételeit. Ám erősen közeleg a legfontosabb dátum, a 2019. március 29-e, ezért szeretnénk az Olvasó figyelmét felhívni a várható következményekre.

  1. Amennyiben a brit parlament mégis jóváhagyja a kilépési megállapodást – amit eddig elutasított, a brit miniszterelnök pedig Brüsszelben igyekszik engedményeket elérni -, akkor 2019. március 29. – 2020. december 31. között átmeneti időszak lesz, ami a kereskedelem szempontjából azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, lényegi változás csak 2021. január 1-jén lép hatályba. Fontos, hogy az átmeneti időszak egyszer meghosszabbítható, a két fél megállapodása alapján.
     
  2. Amennyiben a kilépési megállapodás elutasításra kerül, akkor 2019. március 30-ától az Egyesült Királyság nem lesz az EU tagállama. Ennek az lesz a következménye, hogy az Egyesült Királyság e dátumtól harmadik ország lesz, azaz a brit szigetek és az EU tagállamai között hatályba lép a vámhatár, ennek megfelelően tagállami export esetén kiviteli vámeljárás szükséges, áfa-szempontból pedig a termékexport vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Ugyanakkor, a vámhatár okán a brit szigetről termék-behozatalt vámeljárás alá kell vonni (és vámot kell majd fizetni), valamint az importot terhelő általános forgalmi adót főszabály szerint a vámeljárás során, a vámtartozás részeként meg kell fizetni.

A Brexit az Egyesült Királyságot érinti (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország), az Ír Köztársaság továbbra is – értelemszerűen – az EU tagállama marad.

2019-02-11

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!