Határon átnyúló szolgáltatások a BREXIT után - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Határon átnyúló szolgáltatások a BREXIT után

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból. A kilépéstől kezdődően 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak vette kezdetét, melyben áfajogi szempontból az Egyesült Királyságot úgy kellett kezelni, mint az Európai Unió bármely más tagállamát.

Az átmeneti időszakban a belföldi adóalanyoknak az Egyesült Királyságbeli adóalanyok között létrejött fő szabály szerinti szolgáltatások esetén a számlán szerepeltetni kellett a közösségi adószámukat, illetve a belföldi adóalanyoknak e két ország közötti szolgáltatások teljesítése esetén a közösségi összesítő nyilatkozatot is be kellett nyújtaniuk. Egyéb szolgáltatás nyújtása és igénybevétele esetében mind a teljesítési hely szabályok, mind pedig az áfabevallás kitöltése során úgy kellett eljárni, mintha az Egyesült Királyság EU tagállam lenne.

Az átmeneti időszakot követően 2021. évtől az Egyesült Királyságot harmadik országnak kell tekinteni, a GB előtagú közösségi adószámok nem lesznek érvényesek, és az idei évre vonatkozóan közösségi összesítő nyilatkozatot sem kell beadni a két ország közötti szolgáltatásokra vonatkozóan.

A kilépés a két ország közötti szolgáltatások teljesítési hely szabályait (Áfa tv. 46. § és a 49. §-ban foglalt szolgáltatások kivételével) nem változtatja meg, azok változatlanok, de 2021. évtől a szolgáltatás nyújtás és igénybevétel ellenértékét az áfabevallásban a tavalyi évhez képest eltérő sorokban kell szerepeltetni.

2021-01-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!