Munkába járás MÁV Start VIP kártyával - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Munkába járás MÁV Start VIP kártyával

szja

Adómentesen adható-e MÁV Start VIP kártya a munkavállalónak?

A 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § (1b) bekezdés alapján akkor térítheti meg a munkáltató az utazási bérlet 86%-át (egyéb feltételek teljesülése mellett) kvázi adómentesen, ha a bérlet tartalmazza a viszonylatok megnevezését (induló és célállomás), vagy országosnál kisebb területi érvényességű a bérlet, ill. alkalmas és szükséges a napi munkába járásra.

A MÁV Start VIP kártya korlátlan számú, díjmentes utazást biztosít belföldön, minden vasúti kocsiosztályon, bármely vonatnemen, így nem teljesülnek a Korm. rendelet fent leírt feltételei. Ennek okán, ha a vállalkozás a munkavállaló részére MÁV Start VIP kártyát biztosít, akkor a munkába járás költségtérítése címén e juttatás nem lehet adómentes.

E juttatás értéke az Szja tv. 2. § (6) bekezdése alapján a munkavállaló nem önálló tevékenységéből származó jövedelmének tekinthető.

Amennyiben MÁV kártyát kívánnak juttatni a munkavállalónak, akkor a vállalkozás nevére kiállított számlával kell rendelkeznie a munkáltatónak. Ha a cél az, hogy a MÁV Start VIP kártya juttatásához kapcsolódóan a munkavállaló nettó jövedelme ne csökkenjen, akkor a kártya értékének „bruttósítását” javasoljuk.

Lehetőség van arra is, hogy a magánszemély nevére szóljon a számla. Ebben az esetben nem szolgáltatás (MÁV Start kártya), hanem az annak megfelelő pénzeszköz juttatása történik. Ebben az esetben is a juttatás a munkavállaló nem önálló tevékenységéből származó jövedelmének minősül azzal, hogy ha a kártya értékét kívánják átadni a munkavállalónak, akkor az átadott pénzösszeget nettó összegnek tekintve „bruttósítani” szükséges.

2023-02-15

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!