Német cégvezetők kiküldetése Magyarországra - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Német cégvezetők kiküldetése Magyarországra

kiküldetés

nemet_cegvezeto_kikuldetesben_02.jpg

Mitől függ, hogy Németországban vagy hazánkban kell teljesíteni az adó- és járulékkötelezettséget abban az esetben, ha az összes díjazást és költséget a német cég viseli?

A magyarországi leányvállalatokhoz gyakran a német anyavállalat nevezi ki a saját munkavállalóját ügyvezetőként. Az ügyvezető ebben az esetben a német vállalkozással áll munkaviszonyban, tőle kapja a munkabérét, az ügyvezetést Magyarországon kiküldetés keretében látja el.

A német-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló 2011. évi LXXXIV törvény 14. cikke értelmében általános szabályként a német adóügyi illetőségű magánszemély munkaviszonyból származó jövedelme Németországban adózik. Az általános szabálytól eltérően, amennyiben az alábbi három feltétel egyidejűleg teljesül, a magánszemély jövedelme a munkavégzés helyén, azaz Magyarországon lesz adóköteles:

  1. A magánszemély Magyarországi tartózkodása az adott adóévben kezdődő 12 hónapon belül a 183 napot meghaladja.

  2. Magyarországi adózási illetőségű munkáltató fizeti a díjazást.

  3. A német anyavállalat a költségeket áthárítja a magyar leányvállalatra (akár tovább számlázás útján is.)

Tekintve, hogy kizárólag a német cég fizeti az ügyvezető bérét és egyéb juttatásait, így Magyarországon nem részesül díjazásban, illetve a német cég nem terheli át a magyar társaság részére a díjazás költségét, a három feltétel együttes teljesülése nem valósul meg. Mindezek következtében a német illetőségű magánszemély díjazása Németországban adóztatható.

A magánszemély a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet 12. cikke alapján kiküldetés esetén a magánszemély továbbra is Németországban marad biztosított. Ennek alátámasztásra az „A1”-es igazolás szolgál. Magyarországi biztosítottság hiányában a magánszemélynek társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége sincs.

A Szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII tv. 5. § (4) bekezdése alapján a másik tagállamban biztosított magánszemély után szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség nem merül fel.

2022-04-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!