Saját vállalkozásban végzett beruházás áfakezelése - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Saját vállalkozásban végzett beruházás áfakezelése

áfa beruházás saját vállalkozás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A saját vállalkozás keretében végezett beruházást háromféleképpen lehet kezelni az Áfa törvény előírásai alapján:

  1. Amennyiben az eszköz kizárólagosan adólevonásra jogosító tevékenység keretében hasznosítják, úgy az előállítás során felmerült áfa a beruházás időszakában folyamatosan levonható. Aktiváláskor az eszköz bekerülési értéke után kell fizetendő adót vallani, de ez ugyanabban a bevallásban le is vonható.
  2. Amennyiben az eszközt kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységhez használják, úgy az előállítás során felmerült kiadások áfája a beruházás időszakában nem vonható le. Azonban aktiváláskor a korábban le nem vont kiadások áfa tartalma levonható teljes egészében. Ugyanezen időpontban az eszköz bekerülési értéke után áfa fizetési kötelezettség keletkezik, amely nem helyezhető levonásba.
  3. Amennyiben az eszköz vegyes hasznosítású, vagyis adólevonásra jogosító és nem jogosító tevékenységhez is használják, úgy az előállítás során felmerült kiadások áfája a beruházás időszakában nem vonható le. Azonban aktiváláskor a korábban le nem vont kiadások áfa tartalma levonható teljes egészében. Ugyanezen időpontban az eszköz bekerülési értéke után adófizetési kötelezettség keletkezik, amelyet csak az adólevonásra jogosító hasznosítás arányában lehet levonásba helyezni.

A leírtak alapján a saját vállalkozásban végzett beruházás esetén a beruházás időszakában az eszköz előállításához vásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások áfatartalma csak az aktiválás időpontjában helyezhető levonásba feltéve, ha az eszköz részben vagy egészben adólevonási jogot nem megalapozó tevékenység érdekében került előállításra.

2019-06-25

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!