További két évig fennmarad a kedvezményes, 5%-os lakásáfa - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

További két évig fennmarad a kedvezményes, 5%-os lakásáfa

5% áfa áfa törvény lakás áfa

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

lakasafa_02.jpg

A lakásáfa gyakorlatilag kormányzat jogalkotási játszótérnek minősíthető.

A kormány ismételten módosította a lakások és családi házak értékesítésének kedvezményes áfa szabályait a 267/2022. (VII.29.) Korm. rendeletben.

A 300 nm hasznos alapterületet nem maghaladó családi házak, valamint a 150 nm hasznos alapterületet meg nem haladó lakások és félkész lakások értékesítése, amennyiben azok használatba vételétől nem telt el két év 5%-os adókulccsal adózik 2022. december 31-ig a hatályos Áfa törvény szabályai szerint. Ugyanilyen adókulccsal adózik az említett épületek generálkivitelezése, mint kvázi a termékértékesítése.

Átmeneti szabályként arról rendelkezik a hatályos Áfa törvény, hogy azon lakások értékesítése (generálkivitelezése) 2026 év végéig 5%-os adókulcsú, amely lakások építési engedélye 2022. december 31-ig véglegessé vált, illetve a családi ház értékesítése akkor, ha annak az építésének megkezdését ez év végéig bejelentették.

A kormány jelenlegi rendeletével felülírja az Áfa törvény (említett) vonatkozó részeit, és általános érvénnyel ad kedvezményes adókulcsot az említett lakások, családi házak két éven belüli értékesítésére és generálkivitelezésére 2024. december 31-ig. Vagyis mindegy, hogy mikor kezdjük meg az építést 2024 év végéig kedvezményes adókulccsal értékesíthető a lakás, illetve kedvezményes adókulccsal történhet a generálkivitelezés.

Anomália viszont a 2025 és 2026 években történő értékesítés kedvezményes adókulcsa, mivel ezen években csak akkor történhet kedvezményes adókulccsal az értékesítés, ha az építést az előzőekben ismertetett módon 2022 év végéig megkezdtük, illetve akkor, ha az építési engedély végleges lett az említett időpontig.

Az Áfa törvénybe nem került beillesztésre a módosítás (ott ne keressük), hiszen nem a törvényt módosította a kormány (azt nem is teheti), hanem a törvényszintű szabályozást felülírta a vészhelyezi felhatalmazásából adódóan.

Ember legyen a talpán, aki a 2016-tól megkezdett lakás áfa „rally szerű” szabályozását le tudja követni.

2022-08-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!