Adózóbarát rendelkezés a behajthatatlan követelésre jutó áfa-visszatérítésekre - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Adózóbarát rendelkezés a behajthatatlan követelésre jutó áfa-visszatérítésekre

adózóbarát rendelkezés behajthatatlan követelés parlament törvényjavaslat

Sokaknak okoz problémát, hogy kizárólag önrevízióval lehet a behajthatatlan követelésre jutó adót visszaigényelni az adóhatóságtól. Nagyobb gond, ha behajthatatlanság kritériumai csak az elévülési időn túl teljesülnek. Erre a kérdésre hozhat megoldást a T/16208 számú törvényjavaslat.

A behajthatatlan követelésre jutó adót visszakérni a jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján önrevízió benyújtásával lehetséges intézni. Azonban, ha a behajthatatlanság Áfa törvényben körülírt kritériumai csak az elévülési időt követően teljesülnek, úgy a visszatérítési igényt nem lehet érvényesíteni. Például, ha a követelés keletkezését követő 7. évben derül ki, hogy az adós felszámolása során a hitelező nem nyer kielégítést a likvidációs hányadból, úgy a hitelező már nem nyújthat be önrevíziót a követelés keletkezésének időszakára.

E problémát kívánja rendezni a kormány a parlament elé benyújtott törvényjavaslattal. Az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208 számú törvényjavaslat egyik rendelkezése, hogy azon követelés esetében is visszatéríthető lesz az adó, amely követelésről csak az elévülési időt követően derül ki, hogy behajthatatlan.

Az új javaslat alapján, az elévült követelések esetében nem önrevízióval, hanem külön eljárásban, kérelemre térítené vissza az adóhatóság az általános forgalmi adót. A behajthatatlanként történő elszámolásra jogot adó körülményt követő egy éven belül lehet a kérelmet előterjeszteni. Az egy éves határidő jogvesztő.

A hatálybalépés várható időpontja: a törvény kihirdetését követő nap.

2021-05-20

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!