Újra kell gondolniuk a használtautó-kereskedőknek a fennálló áfastátuszukat - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Újra kell gondolniuk a használtautó-kereskedőknek a fennálló áfastátuszukat

áfa használtautó-kereskedés

2019.05.17-én az adóhatóság a NAV honlapján olyan irányú jogértelmezést tett közzé, mely alapján a használt autó kereskedőnek érdemes volt kilépnie az árrés adózás alól.

Az adóhatóság által közzétett jogértelmezés az Áfa tv. 87. § c) pontjához kötődött. Az Áfa tv. 87. c) pontja alapján a használt személygépkocsi értékesítése akkor is lehet adómentes, ha a beszerzéshez nem kapcsolódott áfa. Ebben az esetben csak akkor lehet adómentesen értékesíteni a személygépkocsit, ha annak beszerzéséhez előzetesen felszámított áfa kapcsolódott volna, akkor azt az az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés d) pontja alapján nem lehetett volna levonásba helyezni. A hivatkozott rendelkezés tételes levonási tiltást fogalmaz meg a személygépkocsi beszerzésére vonatkozóan. A levonási tiltás alóli mentesülést ugyanakkor az Áfa tv. 125. §-ának rendelkezése tartalmazza, melyre a hatályos jogszabályi rendelkezés nem hivatkozik.

Ennek okán az adóhatóság a fent említett jogszabályi rendelkezések együttes olvasata alapján arra a következtetésre jutott, hogy nincs jelentősége annak, hogy az áfa nélkül beszerzett személygépkocsit továbbértékesítési szándékkal szerezték be, vagy áfaköteles bérbeadási tevékenységhez használták, az adómentesen értékesíthető.

A fent leírtak alapján 2019. év végéig számos használt személygépkocsi kereskedő az árrésadózás alól kijelentkezett és az általános adóalanyokra vonatkozó szabályokat választotta. E kereskedők a továbbértékesítési célból magánszemélytől, árrésadózást alkalmazó kereskedőtől, vagy az Áfa tv. 87. § rendelkezése alapján adómentesen értékesítő vállalkozástól beszerzett személygépkocsikat adómentesen értékesítették. 

A 2020.10.13-án a parlament elé beterjesztett T/13258 számú törvénytervezet alapján a jogalkotó módosítani kívánja az Áfa tv. 87. § c) pontját azzal, hogy e rendelkezés alkalmazásánál figyelemmel kell lenni az Áfa tv. 125. § (1) bekezdés a) pontjára is.

Vagyis, ha valamely kereskedő 2021. évben nem alkalmazza az árrés adózást, akkor az előzetesen felszámított adó nélkül beszerzett személygépkocsik értékesítésének teljes ellenértéke után kell az áfát fizetnie.

Mi a teendő, ha a használtautó-kereskedő 2019. évben kilépett az árrésadózás alól és 2020. évre az általános szabályokat alkalmazta?

E jogszabályi környezet változása kapcsán érdemes a szóban forgó kereskedőknek ismételten az árrésadózást választaniuk, így a teljes ellenérték helyett csak az árrés nettó értéke után keletkezik áfa fizetési kötelezettségük az „adómentesen” beszerzett személygépkocsik értékesítése kapcsán.

A jelenlegi szabályok szerint, ha a kereskedő az árrésadózás helyett az általános szabályokat alkalmazta, akkor az árrésadózást legkorábban csak 2022. évre vonatkozóan alkalmazhatja. A törvényjavaslat megteremti annak a lehetőségét, hogy e kereskedők 2021. évre vonatkozóan 2020. év végéig újból az árrésadózást választhassák. Ennek feltétele, hogy 2020. december 31-ig a választásukat az adóhatóság részére bejelentsék.

2020-10-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!