Civil szervezeteket ellenőriz az ÁSZ - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Civil szervezeteket ellenőriz az ÁSZ

civil szervezetek

civil_szervezet_02.jpg

Az ellenőrzés során az ÁSZ a számviteli szabályzatok meglétét minden esetben vizsgálja.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: ÁSZ) „A közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek ellenőrzése” című program alapján ellenőrzést végez a 20 millió forint tárgyévi mérlegfőösszeget elérő civil szervezeteknél. Ez alól csak a sporttal, lelkiismereti és vallásszabadsággal, valamint nemzetiségi jogokkal foglalkozó civil szervezetek a kivételek.

Az ellenőrzés során az ÁSZ a számviteli szabályzatok (számviteli politika, eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata, eszközök és a források értékelési szabályzata, pénzkezelési szabályzat, számlarend) meglétét minden esetben vizsgálja, illetve azokat be is kéri.

Az ellenőrzött civil szervezetnek az ÁSZ kérésére soron kívül, de legkésőbb öt munkanapon belül adatot kell szolgáltatnia.

Az ÁSZ ellenőrzési megállapításaira az ellenőrzött szervezet vezetője köteles intézkedési tervet összeállítani, és azt az ÁSZ részére harminc napon belül megküldeni. Ha az intézkedési tervben foglalt intézkedések hiányosak az ÁSZ 15 napos határidő tűzésével hiánypótlásra szólít fel.

Amennyiben az ellenőrzött civil szervezet vezetője nem küldi meg határidőben a kért dokumentumokat, az Állami Számvevőszék elnöke az ellenőrzött szervezet vezetőjével szemben büntető- vagy fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezheti, továbbá kezdeményezheti az illetékes hatóságnál, illetve szervezetnél az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások vagy egyéb juttatások folyósításának, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ából történő felajánlásokból való részesedés lehetőségének felfüggesztését.

A többszörös Magyar Brand díjas Saldo Zrt. több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégái segítséget tudnak nyújtani mind a számviteli szabályzatok elkészítésében, mind a szabályzatok felülvizsgálatában a fenti, igen súlyos jogkövetkezmények elkerülése érdekében.

Saldo-tipp

Számviteli szabályzatok elkészítése Adótanácsadó szakértőink az egyedi igényeket figyelembe véve, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, teljes körűen elkészítik vagy aktualizálják gazdálkodási és belső kontroll szabályzataikat. Keressen minket bizalommal!

2022-05-25

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!