Előleg vagy előre fizetés? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Előleg vagy előre fizetés?

áfa előleg előre fizetés teljesítés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Az Áfa tv. alkalmazásakor előlegfizetés csak abban az esetben valósul meg, ha a termék beszerzője vagy a szolgáltatás igénybe vevője a teljesítésre kötelezett adóalannyal kötött szerződés alapján kötelezett a teljesítést megelőzően az adott ügylet ellenértékének megfizetésére. Nem valósul meg az Áfa tv. szerinti előlegfizetés - vagyis az adott ügylet kapcsán az Áfa tv. 55. és 56. §-ában foglaltaknak megfelelően kizárólag a teljesítési időpontban keletkezik adófizetési kötelezettség -, ha a vevő az ellenértéket a saját döntése alapján a teljesítés napjánál korábbi időpontban fizeti meg.

Tehát, amennyiben a felek a szerződésben úgy rendelkeznek, hogy az ellenérték egy részének vagy egészének a teljesítést megelőzően történő megfizetése a megrendelő döntésétől függ, vagyis az ügylet a kérdéses összeg fenti módon történő megfizetése nélkül is teljesülhet, abban az esetben a vevő egyoldalú döntése alapján történik az előre fizetés. Ha a vevő minden kötelezettség nélkül önként fizeti ki az ellenértéket vagy az ellenérték egy részét, akkor ez a fizetés az Áfa tv. szerint nem alapoz meg adófizetési kötelezettséget az Áfa tv. 59. §-a szerint.

Amennyiben a felek a fentiektől eltérően az előre fizetésben kifejezetten megállapodnak, úgy az előre fizetés már az Áfa tv. 59. § (1) bekezdés alapján előlegfizetésnek minősíthető.

Saldo-tipp

Kérdése merült fel a témával kapcsolatban?
Tanácsadásra lenne szüksége?
Keressen minket bizalommal, kösse meg velünk szerződését!

2019-04-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!