Hogyan kell könyvelni az iparűzési adó csökkentett összegét? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Hogyan kell könyvelni az iparűzési adó csökkentett összegét?

iparűzési adó könyvelés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

konyveles_03.jpg

Helyi iparűzési adó mértékének csökkenése a mikró-, kis- és középvállalkozásoknál.

A 4 milliárd nettó árbevételt vagy mérlegfőösszeget meg nem haladó mikró-, kis-, és középvállalkozások 2021. évre vonatkozóan igénybe vehetik a csökkentett adómérték jelentette adóelőnyt, amely alapján a helyi iparűzési adó mértéke 2021-ben nem lehet 1 százaléknál magasabb. Ezen adózók jogosultak arra is, hogy 2022-ben az egyes esedékességi időpontokban a helyi iparűzési adóelőlegük 50 %-át fizessék meg.

A fenti adókönnyítést már a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvénybe beépülő (továbbiakban: Htv.) átmeneti rendelkezések tartalmazzák. A Htv. 51/N. §-a alapján az 51/L. § bekezdés szerinti intézkedés az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikk (1) bekezdése szerinti támogatásnak minősül. Az adóalany a döntésétől függően általános csekély összegű támogatásként, mezőgazdasági csekély összegű támogatásként, halászati csekély összegű támogatásként vagy átmeneti támogatásként veheti igénybe.

Amennyibben jogosult az adóalany a csökkentett adómérték igénybevételére, úgy a HIPA bevallásában feltüntetett, bevallott csökkentett adóösszeget kell a könyveiben elszámolni egyéb ráfordításként.

2022-02-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!