Változik a szociális hozzájárulási adó alapja - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Júliustól változik a szocho alapjának megállapítási módja

adózás szocho

szocho_mertekenek_valtozasa.jpg

Egyes vállalkozók esetében növekszik a közteher alapja.

A minimum alap utáni közteherfizetés nem ismeretlen senki előtt, mint ahogyan az sem, hogy az általában a minimálbér bizonyos százalékában kerül meghatározásra; így a főfoglalkozású egyéni és társas vállalkozók esetében a szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetni. Csakhogy, ha alaposabban megnézzük a Szocho törvény értelmező rendelkezését, az június 9. napjáig a következőképpen határozta meg, hogy esetükben mit kell minimálbérnek tekinteni:

a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege”

Kimondottan ebben az évben tehát eltérően kellett kezelni azokat a vállalkozókat, akiknek a tevékenysége szakképzettséget igényel; az ő esetükben február hónaptól már 219.000 forinttal kellett számolni, míg a szakképzettséget nem igénylő tevékenységet végzők esetében február hónapot követően is még a 161.000 forint volt a szocho számítási alapja.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény június 10. napjától feloldja ezt a kettősséget, és egységessé teszi, hogy a szocho minimum alapjánál mindkét vállalkozói kör esetében a tárgyhónap első napján érvényes összeget kell alapul venni.

Erre vonatkozó átmeneti rendelkezés hiányában, és tekintettel arra, hogy a Szocho törvény nem ír elő arányosítási kötelezettséget, visszamenőleges hatályú hátrányos módosítás pedig nem érheti az adózókat, a módosított magasabb alapot (167.400 forint 112,5%-a) először július hónapra kell alkalmazni, az augusztus 12-ig teljesítendő adókötelezettségnél.

2021-07-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!