Külföldön született gyermek után mikor jár Magyarországon anyasági támogatás? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Külföldön született gyermek után mikor jár Magyarországon anyasági támogatás?

anyasági támogatás külföldön született gyermek magyar állampolgár

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 2018. január 1-jétől bővítette az anyasági támogatásra jogosultak körét. A törvénymódosítás kapcsán anyasági támogatásra jogosult az a külföldön élő magyar állampolgár is, akinek gyermeke külföldön születik, feltéve hogy a gyermek anyakönyvezésére, Magyarországon kerül sor.

Anyasági támogatásra szereznek jogosultságot az olyan szülő nők is, akinek a gyermeke magyar állampolgársággal vagy a 2001. évi LXII. törvény alapján kiadott magyar igazolvánnyal rendelkezik, függetlenül attól, hogy az anyának milyen az állampolgársága. Azaz, ha a gyermek az apa származására tekintettel kap magyar állampolgárságot vagy magyar igazolványt, az édesanya, állampolgárságára tekintet nélkül igényelheti az anyasági támogatást.

Az anyasági támogatás igénybevételére az édesanyán túl az örökbefogadó szülő és a gyám is jogosult. A külföldön született gyermek esetén a jogosultsághoz nem kell a várandósgondozáson való részvételt igazolni.

Az anyasági támogatás mértéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum nagyságától függ, melynek összege 28.500 forint. Az anyasági támogatás egy gyermek születése esetén az öregségi nyugdíjminimum 225%-a (64.125 forint) ikergyermekek esetén gyermekenként az öregségi nyugdíjminimum 300%-a (85.500 forint).

2018-04-23

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!