Különadó emelés a hitelintézeteknél - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Különadó emelés a hitelintézeteknél

hitelintézet különadó rendkívüli kiadások

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

108/2020. (IV.14.) Korm. rendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtása érdekében a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló, hitelintézetek járványügyi helyzettel összefüggő különadójáról szóló jogszabályban a Kormány újabb különadót vet ki a hitelintézetekre.

2006. év LIX. törvény (különadó tv.) hatálya alá tartozó hitelintézetek a 2020. adóévre vonatkozóan járványügyi helyezettel összefüggő különadó bevallására és megfizetésére válnak kötelezetté.

Az adó alapja: a 2020. évi pénzügyi szervezetek különadó alapjának (különadó tv. 4/A. § (4) bekezdés 1. pontja) 50 milliárd forintot meghaladó része.

Az adó mértéke: 0,19 %.

Adókedvezmény: a hitelintézet választása szerint, a látvány-csapatsport támogatás összegéből a társasági adóalap csökkentésként még nem érvényesített összeggel - a különadó tv. 4/A. § (14)-(19) bekezdéseiben foglaltak megfelelő alkalmazásával – csökkentheti ezen különadójának összegét, max. az adó 50 %-áig.

Az adót 2020. június 10. napjáig külön nyomtatványon kell bevallani, az adót három egyenlő részletben, 2020. június 10. napjáig, 2020. szeptember 10. napjáig és 2020. december 10. napjáig kell megfizetni.

A különadó hatálya alól bármely okból kikerülő hitelintézet ezen adókötelezettségét a különadó alól történő kikerülést követő 30. napig teljesíti, ha az annak teljesítésére előírt határidő korábban nem telt le.

Ezek a rendelkezések 2020. május 1-jén lépnek hatályba, így azokra a hitelintézetekre kell alkalmazni, amelyek 2020. május 1-jén vagy azt követően a különadó tv. alanyai.

2020-04-20

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!