Alkalmazható-e testhőmérséklet-mérés a munkahelyen? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Alkalmazható-e testhőmérséklet-mérés a munkahelyen?

járvány munkahely szűrővizsgálat testhőmérséklet-mérés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Munkahelyünkön az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása a munkáltató feladata. Az új típusú koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében sok munkáltató sokféle módszert és eszközt alkalmaz annak érdekében, hogy munkavállalóinak egészségét fenntartsa, ezáltal üzletmenetének folytonosságát biztosítsa. Gyakran merül fel a kérdés munkáltatók oldalán, hogy mi az a leghatékonyabb jogszerű módszer mellyel az előbbi cél elérhető.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság márciusi tájékoztatójában kifejti, hogy a járványügyi megelőző célokat a munkáltatónak elsősorban olyan módszerekkel kell elérnie, melyek személyes adatok kezelésével nem járnak. Ennek körében a Hatóság márciusi tájékoztatója nem tartja arányosnak a munkáltatói intézkedéssel elrendelt, minden munkavállalóra általánosan kiterjedő bármilyen diagnosztikai eszközt (így például testhőmérséklet-mérő) alkalmazó szűrővizsgálatok előírását. Vagyis a tavaszi járványügyi helyzetben a Hatóság kifejezetten elzárkózott a munkavállalók testhőmérséklet-mérésétől mint jogszerű személyes adat kezelési módszertől, mondván; „önmagában abból a tényből, hogy valakinek magasabb a testhőmérséklete, nem vonható le egyértelműen az a következtetés, hogy az új típusú koronavírus járvánnyal fertőzött.”

A Hatóság a testhőmérséklet-mérés tárgyában az elmúlt héten tett közzé újabb tájékoztatót, melyben a folyamatosan és jelentősen emelkedő esetszámra tekintettel kiegészíti korábbi állásfoglalását és kimondja, hogy jogszerűen alkalmazható lehet a testhőmérséklet-méréssel összefüggő diagnosztikai szűrőeszközök alkalmazása amennyiben a következő esetek együttesen fennállnak:

  1. az adatkezelő tulajdonában, használatában álló területére, épületeibe történő beléptetés során;
  2. valamennyi belépni szándékozó személyre egységesen kiterjedő védelmi intézkedésként (ún. „héjvédelem”) kerül alkalmazásra;
  3. az a testhőmérséklet-mérés alanyának kifejezetten ezen adatkezelési cél érdekében történő azonosításához nem kötött, és
  4. semmilyen módon nem jár adat rögzítésével, további tárolásával, továbbításával.

Munkáltatói oldalról ez annyit jelent, hogy a munkáltató tulajdonában, használatában álló épületbe való beléptetést a továbbiakban lehet testhőmérséklet-méréshez kötni, ugyanakkor ez általánosságban kell kiterjedjen valamennyi belépő személyre-, valamint a munkáltató csupán a belépés engedélyezésére-, vagy annak megtagadására jogosult a testhőmérséklet-mérés alapján, nem vonhat le következtetést fertőzöttségre, valamint semmilyen módon nem rögzíthet, továbbíthat a belépő személyre (így például a munkavállalóra) vonatkozó adatot; azaz a testhőmérséklet rögzítése nem lehetséges.

A fentiekből következik továbbá az is, hogy a munkáltató a munkavállalóival szemben az ilyen típusú adatkezelésnél nem mint „munkáltató”, hanem mint a terület-, épület tulajdonosa, üzemeltetője jár el vagyis onnantól, hogy adott esetben a beléptetést területére munkavállalójával szemben megtagadta, a munkavállaló feladata a helyzet további kezelése így például az orvoshoz fordulás, betegszabadság és táppénz ügyintézés, vagy a munkahelyi vezető tájékoztatása.

2020-10-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!