Pótlékmentes fizetési halasztás és részletfizetés kérhető a NAV-tól - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Pótlékmentes fizetési halasztás és részletfizetés kérhető a NAV-tól

adómérséklés automatikus részletfizetés fizetési halasztás

A koronavírus okozta helyzet rengeteg szektorban kárt okozott, az elmúlt időszakban egyre csak bővült a nehéz helyzetben lévő vállalkozások száma. Erre reagált most a kormány az évi egy alkalommal igénybe vehető adókönnyítéssel, melyet június tizedikétől ötmillió forint összegig kérhetnek az adózók.

A COVID járvány hatása miatt 2021. június 10-től a nehéz helyzetben lévő adózók részére évi egy alkalommal maximum 5 millió forint összegű adóra, egy adónemre, legfeljebb 6 havi fizetési halasztást vagy 12 havi részletfizetést engedélyezhet. Továbbá az adóhatóság nem természetes személy adózó részére a fennálló adótartozását, egy adónemre maximum 20 százalékban, 5 millió forint összeghatárig mérsékli.

A fizetési halasztás és részletfizetés és adómérséklés engedélyezésének feltétele, hogy az adózónak igazolnia kell, hogy a fizetési nehézsége veszélyhelyzetre vezethető vissza, illetve adómérséklés esetén az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdasági tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

Adómérséklés esetén a fennmaradó adótartozásra a fentiek szerinti fizetési könnyítés és részletfizetés nem kérhető, illetve a fentiek szerint engedélyezett fizetési könnyítés és részletfizetéssel érintett adónemre a fentiek szerinti jogcímen adómérséklés nem kezdeményezhető.

A fizetési halasztás, részletfizetés, illetve adómérséklés nem jár automatikusan, azt kérelmezni kell az adóhatóságtól. A kérelem benyújtására magánszemélyek, egyéni vállalkozók esetén a FAM01, egyéb adózók esetén a FAG01 nyomtatvány szolgál. A kérelem benyújtására 2021. december 31-ig van lehetőség.

2021-06-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!