Mely intézményekben alkalmazandó a 18 Celsius-fokos hőmérsékleti megkötés? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Mely intézményekben alkalmazandó a 18 Celsius-fokos hőmérsékleti megkötés?

fűtés rezsi

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

futes_02.jpg

Megjelent az állami intézményekre vonatkozó „hőmérséklet rendelet”.

A Magyar Közlönyben 2022. szeptember 19-én megjelent a 353/2022. (IX.19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított maximális léghőmérséklet mértékét szabályozza az egyes intézményekben. A Rendelet hatálya alá tartozó intézmények helyiségeiben, tereiben a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg.

Kivételek most is vannak, így a Rendelet hatálya nem terjed ki: a) az egészségügyi intézményekre, b) a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekre, c) a gyermekvédelmi intézményekre, valamint d) a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre.

A Rendelet külön rendelkezéseket tartalmaz a köznevelési intézményeknél, amelynek épületeiben a 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik. Esetükben a léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie. A köznevelési intézmény fenntartója, illetve a szakképzési centrum részeként működő szakképző intézmény esetében a kancellár határozza meg a biztosítandó léghőmérsékletet. Továbbá nevesíti a Rendelet a közönség számára nyitva tartó uszodai létesítményt, miszerint abban a 18 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet is biztosítható.

Melyek azok az intézmények, akikre a Rendelet mindenképpen alkalmazandó:

  • a Kormány, illetve a Kormány tagja irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv,
  • az a) pontban megjelölt költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt vagy fenntartásában álló, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv,
  • a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság kivételével - azon gazdasági társaság, amely
  • felett az állam többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik és
  • az a) vagy b) pont szerinti költségvetési szerv, vagy az állam többségi befolyása vagy közvetett befolyása alá tartozó gazdasági társaság tulajdonosi joggyakorlásában áll.

Fentiek alapján a Rendelet vonatkozik pl. a minisztériumokra, a kormányhivatalokra, azonban a helyi önkormányzat nem szerepel az intézmények között, így rájuk nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos hőmérsékleti maximum.

2022-09-28

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!