Mikuláscsomag adózása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Mikuláscsomag adózása

csekély értékű ajándék közteher mikuláscsomag szokásos piaci érték

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A vállalkozások nagy része december elején a munkavállalók gyermekeinek mikuláscsomagot ajándékoz. Sokszor a vállalkozások mikulás ünnepség keretében adják át a munkavállalók gyermekeinek a mikuláscsomagot. A mikulásünnepségen rendszerint üdítőt, aprósüteményt kínálnak a gyerekeknek, illetve a rendezvényen a mikulás személyét egy szolgáltató biztosítja.

Amennyiben a vállalkozás mikulásünnepség keretében adja át a mikuláscsomagot a munkavállalók gyermekeinek, akkor a mikuláscsomag juttatása az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásként adóköteles, feltéve, hogy a mikuláscsomag értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát (37.250 Ft). A rendezvénnyel kapcsolatban igénybevett szolgáltatások (például külsős mikulás díja) illetve termékbeszerzések (üdítő, aprósütemény) szintén egyes meghatározott juttatásként adókötelesek (Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pont).

A mikuláscsomag és a rendezvényhez kapcsolódó költségek szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék jövedelemadó és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak. A rendezvényen résztvevőknek közteher fizetési kötelezettségük nem keletkezik.

Amennyiben a munkáltató nem rendezvény keretében juttatja a mikuláscsomagot a munkavállalók gyerekeinek, akkor a mikuláscsomag juttatása csekély értékű ajándéknak minősülhet (Szja tv. 70. § (6) bekezdés a) pont).

A csekély értékű ajándék személyenként évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig (14.900 Ft) adható, mely után a munkáltatónak a juttatás szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék jövedelemadó és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik. A csekély értékű ajándék juttatásáról a munkáltatónak nyilvántartást kell vezetnie.

 

2019-12-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!