Munkabér euróban történő megállapítása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Munkabér euróban történő megállapítása

euro munkabér munkaszerződés

Az Mt.-ben vannak olyan kógens rendelkezések, amelyeket minden munkáltatónak be kell tartania, azoktól eltérni semmilyen módon nem, vagy csak a törvény által megengedett, szűk körben van lehetőség. Az Mt. a munka díjazására és a munkabér kifizetésére vonatkozó rendelkezése ilyen kógens szabálynak minősül, azaz eltérést nem, illetve csak szűk körben engedő rendelkezés.

Az Mt. 154. §-a értelmében a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni, ettől sem a felek megállapodása, sem a kollektív szerződés nem térhet el (Mt. 165. § (1) bekezdés).

Amennyiben mégis megtörténne, hogy a munkaszerződésben a munkabért euróban határozzák meg, akkor a munkaszerződés ezen része érvénytelen, helyette automatikusan az a szabály lép életbe, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni.

Ebben az esetben bevett gyakorlat, hogy a munkaszerződésben külföldi pénznemben megállapított munkabért a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján számítják át forintra, és az így megállapított összeg minősül a munkavállaló munka törvénykönyvének megfelelő, forintban megállapított munkabérének. Tehát a munkaszerződés alapbérre vonatkozó megállapodás módosításáig a munkavállaló alapbére mindig ugyanaz a forintösszeg lesz.

Más szabály vonatkozik a vezető állású munkavállalókra!

Az Mt. 154. §-a értelmében a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni. A vezető állású munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályokat az Mt. 209. §-a rendezi.

E szerint a vezető munkaszerződése, a Második Részben foglalt 154. § rendelkezésétől eltérhet, így a vezető állású munkavállaló esetében az euróban megállapított munkabér a felek jogszerű megállapodásának minősül.

Az euróban megállapított munkabér esetében az átszámításhoz minden esetben (minden hónap elszámolása tekintetében) a kifizető Szja tv. 6. § (4) bekezdése szerinti árfolyamot köteles használni, azaz a megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamát.

 

Saldo-tipp

Bízza ránk a bérszámfejtést és a TB ügyek intézését!
Kiemelt szolgáltatásaink között a bérszámfejtés is!

Válassza a Saldo szakértő csapatát!

 

2021-03-12

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!