Szünetelés bejelentésének visszavonása egyéni vállalkozók esetén - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Szünetelés bejelentésének visszavonása egyéni vállalkozók esetén

egyéni vállalkozó szünetelés

A veszélyhelyzet idején egyes egyéni vállalkozói tevékenységek folytatása biztosításáról szóló 131/2020. (IV. 17.) Korm. rendelet valamennyi, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Evectv.) szerinti egyéni vállalkozóra nézve lehetőséget biztosít az Evectv. 18. § (1) bekezdésben foglalt tevékenység szüneteltetése esetén a minimálisan kötelező időtartam alóli eltérésre.

A szüneteltetés kezdő időpontját tekintve és az azokhoz kapcsolódó eljárási szabályok alkalmazásában két vízválasztó vonalat rendel. Egyrész külön kezeli a március 11 és március 30 közötti időszakban történő szüneteltetés bejelentését. Azon vállalkozóknak, akik ezen időszakban jelentették be a szüneteltetés tényét, számukra a kormányrendelet hatálybalépését követő 15. napig van lehetőségük jelezni, a tevékenységének szünetelése iránti bejelentés visszavonását vagy szüneteltetett tevékenységének folytatását választják. A szüneteltetés visszavonása esetében a nyilvántartást vezető szerv a tevékenység szünetelésének kezdő időpontjára vonatkozó adatot úgy törli a nyilvántartásból, hogy az, mint törölt adat se legyen megismerhető. A szüneteltett tevékenység folytatása esetében a szüneteltetés időtartama egy hónapnál rövidebb is lehet. A szünetelés időtartama az egyéni vállalkozót terhelő kötelezettségek teljesítésére és jogosultságok gyakorlására vonatkozó határidőbe nem számít bele, vagyis a vállalkozót úgy terhelik az adókötelezettségek, mintha nem szüneteltett volna.

Másrészt a 2020. március 30. napját követően a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt bejelentett egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésére az Evectv. 18. § (1) bekezdésében megjelölt minimális időtartamot nem kell alkalmazni. A kormányrendelet erre az esetre vonatkozóan a jogok és kötelezettségek tekintetében nem rendelkezik.

2020-04-21

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!