Társasházi közös költség áfajogi megítélése - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Társasházi közös költség áfajogi megítélése

áfa számlázás

Kell-e számlát kiállítani a tulajdonosok részére a közös költségről?

Gyakran merül fel kérdésként, hogy a lakástulajdonosok a társasház részére megfizetett közös költség hozzájárulás ellenérték fejében nyújtott szolgáltatás megfizetésének minősül-e, és annak bérlő részére történő továbbhárítása keletkeztet-e áfafizetési kötelezettséget?

A társasház önmagában nézve tulajdonostársak közössége, amely – a közös tulajdonú helyiségek hasznosítása kivételével – jellemzően nem végez gazdasági tevékenységet. A társasház az épület fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogokat, viseli a közös tulajdon terheit.
A társasházak egyik sajátossága, hogy a társasházhoz kapcsolódóan felmerült üzemeltetési, fenntartási költségeket szétosztják a tulajdonosok között. A tulajdonosok a felmerülő költségekre a saját belső szabályzatuk rendje szerint közös költség hozzájárulást fizetnek. A tulajdonosok a közös tulajdon által felmerülő költségek fedezetére biztosítanak forrást. A társasház és annak tulajdonosai között a közös költség hozzájárulás rendelkezésre bocsátásakor nem jön létre kötelmi jogviszony, a hozzájárulás nem ellenérték elérésére irányul, csupán költségeik közös fedezetére biztosítanak forrást.

Amennyiben a tulajdonos közös költség hozzájárulást fizet a társasház részére, úgy a hozzájárulás nem minősül adótárgynak az áfa fogalomrendszerében, így arról számlát sem kell kiállítania a társasháznak. Ha a tulajdonos vállalkozás vagy egyéb áfaalany, úgy a közös költség hozzájárulással kapcsolatban áfalevonás fel sem merülhet, mivel áfa felszámítása sem lehetséges.
Amennyiben a tulajdonos bérbeadja a társasházban lévő ingatlanát és a közös költség hozzájárulást maradéktalanul meg kívánja téríteni a bérlővel, úgy a hozzájárulás összege a bérbeadás adóalap részeként válik adókötelessé.

Tehát ha a bérbeadó az ingatlan bérbeadásra áfakötelezettséget választott, úgy a közös költség értékét, mint nettó összeget tekintve kell megállapítani az áfa értékét.

Amennyiben számlázással, az áfa szabályaival kapcsolatban további kérdése merülne fel, hívjon minket vagy írnon nekünk a tanacsadas@saldo.hu e-mail címre! Készséggel állunk rendelkezésre! 

 

2024-07-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!