Bruttó vagy nettó? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Bruttó vagy nettó?

Kiterjesztett gyártói felelősség díj.

Meghatározott termékeket belföldön forgalomba hozók vagy saját célra felhasználó (importálók és gyártók) kiterjesztett gyártó díj (EPR díj) fizetésre kötelezettek a MOHU felé. A jogszabály határozza meg az egyes termékekkel kapcsolatos díjtételt. Azonban a jogszabályból nem lehet eldönteni egyértelműen, hogy a díj tartalmazza-e az áfa összegét vagy sem. Pontosabban a jogszabály szövegéből leginkább arra lehet következtetni, hogy a díjra rárakódik az áfa és nem visszaszámolandó belőle.

Információink szerint a területért felelős miniszteriális szerveknél az az álláspont kristályosodott ki, hogy a díjtételeket bruttó módon kell majd kezelnie a MOHU-nak. Amennyiben az álláspont véglegessé válik az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalkozók tényleges költsége a díjtétel 78,74%-a lesz, amely mérték továbbra sem mondható alacsonynak a korábbi termékdíj tételhez képest.

Vannak vállalkozók, akik a jogszabályi kötelezettségüket túlteljesítve már olyan számlákat állítottak ki, amelyen a vevő felé történő értékesítéskor a számlában külön feltüntették az EPR díjat és rászámolták az áfa-t. E vállalkozások amellett, hogy teljesen feleslegesen szofisztikálták a számla tartalmát (csak olyan megjegyzést kell szerepeltetni, hogy az EPR díj megfizetésre kerül), most gondolkodhatnak a javításról, amennyiben a fenti információk véglegessé válnak.

 

Mely gazdálkodót érintik az EPR és a termékdíj rendelkezései? Milyen termékek után kell EPR díjat fizetni? Nézze vissza online előadásunk felvételét!

2023-08-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!