Teendők, lehetőségek a KATA után - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Teendők, lehetőségek a KATA után

beszámoló kata nyitó mérleg számviteli teendők

teendok_kata_utan_02.jpg

A megjelent kiadványunkkal kapcsolatos kiegészítések.

A frissen megjelent Teendők, lehetőségek a Kata után című e-kiadványunkban többek között a KATA-ból kieső gazdasági társaságok számviteli törvény hatálya alá történő visszakerülésével kapcsolatos, legfontosabb számviteli szabályokat, teendőket is ismertetjük. Kiadványunk tartalmát a nyomdába kerüléskor rendelkezésünkre álló információk, hatályos törvényi előírások alapján állítottuk össze.

A számviteli teendőkkel kapcsolatban azonban új információk birtokába jutottunk, ezért a kiadványban foglaltakat a következő eltérésekkel együtt kell értelmezni:

  • A számviteli törvény hatálya alá történő, KATA-ból kiesés miatti visszatérés okán készítendő nyitómérleget nem kell könyvvizsgáltatni. Ez a szabály Botka Erika PM számviteli osztályvezető tájékoztatása szerint a közeljövőben egy veszélyhelyzeti kormányrendeletben is kihirdetésre fog kerülni.

Szintén osztályvezető Asszony tájékoztatása szerint:

  • A „visszatérés” első üzleti évéről készülő beszámoló mérlegének előző év adata oszlopában a visszatérő nyitómérleg adatokat fel kell tüntetni, míg az eredménykimutatás előző év adata oszlopában nem szabad adatokat szerepeltetni, azt üresen kell hagyni.
  • A nyitómérlegben értékvesztés, tervszerinti értékcsökkenés, terven felüli értékcsökkenés, értékelési tartalék, értékhelyesbítés, adózott eredmény valamint aktív és passzív időbeli elhatárolás (még korábban halasztott bevételként nyilvántartott fejlesztési célra kapott támogatás sem) nem szerepelhet.
2022-08-10

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!