Elszámolási időszak - mint munkaidő beosztási szabály - alkalmazása a veszélyhelyzet idejére - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Elszámolási időszak - mint munkaidő beosztási szabály - alkalmazása a veszélyhelyzet idejére

elszámolási időszak mt. veszélyhelyzet

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Sokan nem ismerik, azonban a jelenlegi veszélyhelyzetben az egyenlőtlen munkaidő-beosztás egy speciális formája, az elszámolási időszak alkalmazásának bevezetése jelentős segítség lehet a gazdasági károk enyhítésére, a munkavállalók megtartására, és a munkáltatóval szembeni lojalitásuk erősítésére.

Az elszámolási időszak lehetőséget biztosít a munkáltató számára, hogy a munkavállaló munkaidejét úgy ossza be, hogy a munkavállaló a napi munkaidő és az általános munkarend alapulvételével megállapított heti munkaidejét hosszabb, az érintett héttel kezdődő időtartam, vagyis az elszámolási időszak alatt dolgozza le. Az elszámolási időszak hosszáról a felek megállapodhatnak, megállapodás hiányában a munkáltató egyoldalúan elrendelhet tizenhat vagy huszonhat heti elszámolási időszakot, attól függően, hogy a munkavállalót milyen munkarendben foglalkoztatja. Az elszámolási időszak alapja az általános munkarend, azonban az így megállapított heti munkaidőt nem az adott héten, hanem az adott héttel kezdődő elszámolási időszak alatt van lehetősége a munkáltatónak beosztani és ledolgoztatni.

Elszámolási időszak tehát a munkáltató által meghatározott, az érintett héttel kezdődő hosszabb időtartam, amely alatt a heti munkaidőt teljesíteni lehet. Az elszámolási időszakok egymásra épülnek, azaz minden héten új elszámolási időszak kezdődik, amelyben az adott heti munkaidőt be kell osztani. Elszámolási időszak alkalmazása esetén a munkavállalókat ledolgozott órájuktól függetlenül megilleti az általános munkarend szerinti alapbérük, azonban amikor a „megelőlegezett” munkabér ledolgozására kerül sor, a munkáltatónak nem keletkezik munkabér, illetve rendkívüli munkabér fizetési kötelezettsége.

Az elszámolási időszak alkalmazásának veszélyhelyzet idejére történő bevezetésével a munkavállalók megélhetése munkavégzés nélkül is folyamatosan biztosítottá válik, és a termelés újra indulásával a munkáltatók számára megtérül a megelőlegezett költség.

2020-03-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!