Hűségjutalom CSED ellátás mellett - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Hűségjutalom CSED ellátás mellett

csed

csed_04.jpg

Befolyásolja- e a CSED ellátás folyósítását, ha a munkáltató az ellátásban részesülő munkavállalójának belső szabályzata alapján hűségjutalmat fizet?

A munkavállaló gyermeke születésének idejétől 168 nap időtartamra csecsemőgondozási díjra jogosult. A munkáltató belső szabályzata alapján, a CSED ellátásban részesülő anyukának a társaságnál fennálló jogviszonya alapján egy havi munkabérnek megfelelő összegű hűségjutalmat fizet. Kérdésként merült fel, hogy a hűségjutalom kifizetése nem befolyásolja-e a munkavállaló CSED ellátását.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 2021. július 1-jétől hatályos 41. §-a értelmében „Nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt - keresőtevékenységet folytat”.

Az Ebtv. végrehajtási rendeletének (217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet) 1. § p) pontja alapján keresőtevékenységnek minősül a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység.

A munkavállaló részére járó hűségjutalom nem minősül a keresőtevékenység ellenértékének, ezáltal annak kifizetése a CSED ellátást nem befolyásolja.

2022-05-11

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!