Munkába járás költségtérítésének felső korlátja - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Munkába járás költségtérítésének felső korlátja

hazautazás költségtérítés munkába járás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A munkába járásról szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet kötelezi a munkáltatót arra, hogy megtérítse a munkavállalójának munkába járását szolgáló menetjegyének, illetve bérletének 86%-át. A kormányrendelet szerint munkába járásnak minősül a közigazgatási határon kívüli lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között megvalósuló napi munkába járás és a hazautazás is.

A kormányrendelet szerinti hazautazásnak a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer a lakóhelyre történő oda és visszautazás tekinthető. Hazautazás esetén a munkáltató köteles a bérlet, illetve jegy árának 86 %-át megtéríteni. Ugyanakkor hazautazás esetében a jogszabály meghatároz egy maximális összeget, ami felett a munkáltató nem kötelezhető a felmerülő költségek megtérítésére. Ezt a maximum összeget 2011. évtől minden évben közzé teszik a Hivatalos Értesítőben. A hazautazás 2020. évre vonatkozó havi felső határa 38.460 Ft. (Hivatalos Értesítő 2020. évi 6. szám).

Kapcsolódó szakkönyv: Bérszámfejtés kottája

A munkáltató a döntésétől függően a kötelező felső korlát figyelembevétele nélkül is kifizetheti a hazautazás jegy (bérlet) értékének 86%, vagy akár a teljes 100%-át. Ebben az esetben a teljes összeg (a különbözet is) az Szja törvény 25. § (2) a) pontja alapján „adómentes”, vagyis sem a munkavállalónak, sem pedig a munkáltatónak jövedelemadó és egyéb közteher fizetési kötelezettséget nem keletkeztet.

2020-02-17

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!