Osztalék utáni szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Osztalék utáni szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

szocho

Mikor nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie a magánszemélynek?

A magánszemély kötelezett a 13 százalék mértékű szocho fizetésére a részére kifizetett osztalék jövedelemből (Szocho tv. 1. § (5) bekezdés c) pont). A Szocho tv. 2. § (2) bekezdése a minimálbér huszonnégyszeresének megfelelő összegben (2022. évben 4.800.000 Ft; 2023. évben 5.568.000 Ft) adófizetési felső korlátot határoz meg.

Nem áll fenn a szocho fizetési kötelezettség, ha a magánszemély rendelkezik – az adófizetési kötelezettség felső határáig - a személyi jövedelemadó köteles, összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó, illetve egyéb jövedelemmel (ezek az szja köteles jövedelmek lehetnek: munkabér, megbízási díj, tiszteletdíj, vállalkozói kivét, bérleti díj stb.), függetlenül attól, hogy ezen jövedelmek után a kifizető fizetett-e szochot vagy sem. Figyelembe vehető a felső korlát vizsgálatakor továbbá a vállalkozásból kivont jövedelem, értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, korábban kifizetett osztalék, árfolyamnyereségből származó jövedelem.

Amennyiben a magánszemély az osztalék kifizetésekor nyilatkozik arról, hogy a figyelembe vehető jövedelmei már elérték, vagy év végéig várhatóan el fogják érni az adófizetési felső határt, akkor a kifizetőnek nem kell az osztalék jövedelemből levonni a szochot (Szocho tv. 29. § (1)-(2) bekezdés). Ilyen nyilatkozat hiányában a kifizető - az adófizetési felső határig - a teljes összegből köteles levonni az adót, abban az esetben is, ha ismert, hogy a magánszemély rendelkezik összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, azonban az nem éri el és év végig sem fogja elérni az adófizetési felső határt. 

Mivel a törvény nem azt vizsgáltatja, hogy az érintett magánszeméllyel kapcsolatosan felmerült-e szocho fizetési kötelezettség, hanem azt, hogy az Szja törvény szerinti figyelembe vehető jövedelmet szerzett-e, ezért az előírás irányadó abban az esteben is, ha az osztalékban részesülő magánszemély nyugdíjasnak, így a Tbj. szerint kiegészítő tevékenységűnek minősül. Tehát az osztalékban részesülő nyugdíjas magánszemély is mentesülhet az adófizetési kötelezettség alól.

2023-05-17

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!