Súlyosan fogyatékosok kedvezményére való jogosultság - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Súlyosan fogyatékosok kedvezményére való jogosultság

fogyatékosság jogosultság kedvezmény

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Gyakran felmerül kérdésként, hogy például egy veleszületett laktóz intoleranciában szenvedő személy mikortól veheti igénybe a személyi kedvezményt; a genetikai rendellenesség megállapításának időpontjától, vagy már korábbi időszakra is?
Mindenekelőtt fontos tisztán látni, hogy a személyi kedvezmény – vagy más néven súlyos fogyatékosság kedvezménye – igénybevételének feltétele kettős. Egyrészt fenn kell állnia a súlyos fogyatékosságnak, másrészt rendelkezni kell az állapot igazolására alkalmas dokumentációval.
Súlyosan fogyatékos személynek – többek között – azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegségben szenved. Adókedvezményt azokra a hónapokra lehet érvényesíteni – elévülési időn belül, akár visszamenőleges hatállyal is –, amelyekben a súlyos fogyatékosság legalább egy napig fennáll.

A kedvezményt ebben az esetben, a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet szerinti igazolás alapján lehet igénybe venni, melynek kötelező adattartalma a következő:

  • A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
  • Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
  • A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
  • Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
  • Az igazolás kiállításának dátuma
  • Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

Fontos, hogy egy esetleges ellenőrzés során az adóhatóság azt vizsgálja, hogy az EüM rendelet szerinti, megfelelő adattartalommal kiállított igazolás rendelkezésre áll-e, azonban nem feladata a szakorvosi dokumentációk értelmezése. Tekintettel tehát arra, hogy egy veleszületett betegség esetében a fogyatékos állapot a születéstől fennállt, így, ha az EüM rendelet szerinti igazoláson feltüntetésre kerül, hogy az állapot a születés napjától kezdődően véglegesen fennáll, akkora magánszemély elévülési időn belül jogosult lesz a kedvezmény érvényesítésére.
Az utolsó SZJA bevallás, melyet 2020. évben még önellenőrizni lehet, a 1453-as számú adóbevallás.
Az EüM rendelet szerinti igazolást csak szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a szakorvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthatja ki.

2020-06-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!