Szociális hozzájárulási adóból visszamenőleg 2018-ra is érvényesíthető kedvezmények és az átmeneti szabályok - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Szociális hozzájárulási adóból visszamenőleg 2018-ra is érvényesíthető kedvezmények és az átmeneti szabályok

igazolás kedvezmény nyitva álló határidőig

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018.évi LII. törvény 36. §-a értelmében, ha a munkáltató a pályakezdő fiatalok után érvényesíthető kedvezményt 2018. december hónapban érvényesítette, az a 2018. évi szabályokat alkalmazhatja a rendelkezésre nyitva álló határidőig, legfeljebb két évig. A kedvezmény teljes munkaidő esetén 100.000,- forintig érvényesíthető (részmunkaidő esetén a részmunkaidővel arányos mértékben), azaz a munkáltató nem fizet 19,5% szociális hozzájárulási adót.A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a pályakezdő fiatal átadja munkáltatójának az adóhatóság igazolását arról, hogy a munkaviszony létesítésekor nem rendelkezik 180 napnál hosszabb biztosítási jogviszonnyal.

Amennyiben 2018. évben a foglalkoztatás megkezdésekor a pályakezdő az igazolást nem adta át munkáltatójának, a kedvezmény érvényesítésére a munkáltatónak nem volt lehetősége. Az adóhatóság az elévülési időn belül, az igazolást a pályakezdő kérelmére visszamenőlegesen kiadja, így a kedvezményt már 2018-ra önellenőrzéssel érvényesíteni lehet, és 2019-ben a 2018. évi szabályoknak megfelelően tovább igénybe lehet venni az érvényesítésre nyitva álló határidőig.

A gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállalók után érvényesíthető kedvezmény (régi szocho tv. 462/D. §) a fentiekhez hasonlóan az érvényesítésre nyitva álló határidőig igénybe vehető. Ha a munkavállaló elmulasztotta 2018-ban az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítási szerv, társadalombiztosítási kifizetőhely, családtámogatási feladatokat ellátó hatóságtól megkérni a kedvezmény érvényesítésére jogosító igazolást, azt utólag az elévülési határidőn belül megkérheti. Az igazolás munkáltató részére történő átadása esetén a munkáltató önellenőrzéssel 2018-ra visszamenőleg is érvényesítheti a kedvezményt, és 2019. január 1-től folytatólagosan igénybe veheti azt, az érvényesítésre nyitva álló határidőig.

2019-02-19

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!