Vizsgálja a NAV a számla online adatszolgáltatás adatait - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Vizsgálja a NAV a számla online adatszolgáltatás adatait

nav online adatszolgáltatás számla

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Március 6-án a NAV Központi Irányítása kerekasztal beszélgetést kezdeményezett az adószakma képviselőivel. A rendezvényen elhangzott információkat az alábbiakban ismertetjük meg tisztelt Partnereinkkel.

 1. 34 millió adat érkezett eddig a hatósához, amelyből csak 16 millió hibás volt. A hibás adatokat nem tudja a NAV feldolgozni, értelmezni.
 2. A beérkezett adatok 96%-a a számlázó programokból származik. Az adatok 1%-a származik a NAV által közzétett számlázási szoftverből.
 3. A regisztrált felhasználók közel 1/3-a még nem küldött adatszolgáltatást, ennek okai jelenleg vizsgálat tárgyát képzik, pontosabban az képezi vizsgálat tárgyát, hogy mennyi a szabálytalanul mulasztó adózók száma.
 4. Az adatminőség javítása, és az adatbiztonság fokozása érdekében májustól verzióváltásra kerül sor (1.1 verzió), a számlázó programokat fejlesztőknek addig el kell végezniük a szükséges módosításokat a programjaikon.
 5.  Év közben további kisebb verzióváltás már nem lesz, azonban 2020-tól egy szélesebb körű módosításra kerül sor a 2.0 verzióban, az viszont notifikációs eljárás alá esik.
 6. A beérkezett adatokat eddig 1 millió forint összeghatár felett vizsgálták, közel 2 ezer adózónál. Az adózók felénél valamilyen javaslat megfogalmazására került sor.
 7. Úgy érzetük, hogy nincs világos egyértelmű koncepció az adatok felhasználásával kapcsolatban. Mondjuk, addig nem is lehet felhasználni tömegesen az adatokat, amíg ilyen a hibaarány. Kiutalás előtti ellenőrzésnél és VH-ban próbálják hasznosítani az adatbázist. Továbbra is a végső cél a bevallás ajánlás készítése.
 8. Azon felvetésünk nem került támogatásra, hogy a kézi számlák rögzítésére kapjunk hosszabb határidőt. Javasolták, hogy használják az ügyfelek a NAV számlázó programját.
 9. A kézi számlák berögzítésénél nem okosítják a rendszert szándékosan, hiszen azt az adatot várják, ami a számlán rögzítésre került. Vagyis az egységár és a mennyiség alapján nem fogja az oldal továbbra sem kiszámolni a nettó árat.
 10. Van terv a bevallás M lapjának megszüntetésére, de ennek céldátuma nincs, és végleges döntés sem született a kérdésben.
 11. A bejövő számlák esetében nem teszik lehetővé a 30 napnál hosszabb lekérdezési időintervallumot (amennyiben jól értettük adatvédelmi szempontból tarják aggályosnak az időszak kiterjesztését).
2019-03-12

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!