Leggyakoribb kérdések a munkanap áthelyezéssel kapcsolatban - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Leggyakoribb kérdések a munkanap áthelyezéssel kapcsolatban

munkanap munkarend szabadság

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

2019-ben először a múlt szombaton találkoztunk munkanap áthelyezéssel, az augusztus 19-i munkanapot augusztus 10-én dolgozzuk le, hangzik el sokszor a munkavállalók között. Azonban ez nem ennyire egyszerű a munkáltatók szempontjából. Ahhoz, hogy az elszámolásokat szabályosan tudjuk elkészíteni, fontos a kapcsolódó előírások helyes ismerete.

A 6/2018. (VIII.23.) PM rendelet már közel egy éve ismertette 2019 évre vonatkozóan a munkanap áthelyezéseket, amely kiterjed minden munkáltatóra és az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalókra. A jogszabály is kiemeli, hogy a naptártól az általános munkarend úgy tér el, hogy például augusztus 10-i szombati, eredetileg a naptár szerint pihenőnapnak minősülő nap 2019-ben munkanap lesz, míg az augusztus 19. eredetileg hétfői munkanap pihenőnap. A munkavállalók beosztását, elszámolását így ehhez kell igazítani.

Nézzük meg, milyen kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban az általános munkarendben dolgozó munkavállalók esetében:

  • Az általános munkarendben dolgozó munkavállalónak augusztus 10. napján, ha nem dolgozik és egyéb jogcímen sem mentesül a munkavégzés alól (pl. betegség, igazolt távollét) szabadságot kell kivenni. Természetesen augusztus 19-én hétfőn nincs munkavégzési kötelezettsége, az pihenőnapnak minősül, a jogszabály alapján e napon mentesül a munkavégzési kötelezettség alól.
  • Az augusztus 15-én belépő dolgozónak is pihenőnap az augusztus 19-e. Nem befolyásolja ezt, hogy ő még nem volt a munkáltató alkalmazásában augusztus 10-én. Augusztus 19-én nem kell dolgoznia.  
  • Az augusztus 15-én kilépő dolgozónak augusztus 10. munkanap, függetlenül attól, hogy augusztus 19-én már nem lesz munkaviszonyban a cégnél. Augusztus 10-ére ki kell írni a szabadságot, ha nem dolgozik és más jogcímen nem mentesül a munkavégzés alól.
  • Munkáltatói felmondás esetén, ha a dolgozó fel van mentve a munkavégzés alól augusztus 10-én, erre a napra távolléti díj illeti.
  • Általános munkarendben, ha a munkáltató munkavégzést rendel el augusztus 19-re, az pihenőnapi rendkívüli munkaidőnek minősül, így az alapbéren felül 100 százalék rendkívüli munkavégzésre járó bérpótlék illeti meg a munkavállalót.
  • Augusztus 10-ére - mivel nem minősül pihenőnapnak - elrendelt rendkívüli munkavégzés esetén az alapbéren felül 50 százalékos bérpótlék jár a munkavállalónak.

Természetesen fenti szabályok nem vonatkoznak az egyenlőtlen munkarendben dolgozó munkavállalókra.

Saldo-tipp

Szeretné naprakészen tartani tudását?
Kövesse weboldalunkat! Iratkozzon fel hírlevelünkre! 

 

2019-08-12

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!