Visszarendelte szabadságról alkalmazottját? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Visszarendelte szabadságról alkalmazottját?

módosít szabadság visszarendel

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt a munkavállaló szabadságának időpontját módosíthatja, vagy a munkavállalót a már megkezdett szabadságáról visszarendelheti – olvasható az Mt. 123. §-ában.  

Mit is jelent ez a gyakorlatban? A munkavállaló rendelkezik egy munkaidő beosztással, melyet a munkáltatónak a helyben szokásos módon közölni kell a munkavállalóval. A beosztásban szerepel a munkavállaló munkavégzés alóli mentesülése is, azaz a szabadsága. Ha a munkáltató a beosztástól eltérően foglalkoztatja a munkavállalót, azt rendkívüli munkaidőben teheti meg, így a szabadságról történő visszarendelés esetében a munkavégzés időtartamára a munkavállaló az alapbérén felül rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék is megilleti.

A visszarendelés, vagy módosítás miatti szabadság napjai sem vesznek el, azt később ki kell adni a munkavállalónak. Fontos, hogy visszarendeléskor a tartózkodási helyről a munkahelyre történő oda- illetve visszautazás, valamint a munkával töltött idő így nem minősül szabadságnak.  

A munkavállalónak a szabadsága időpontjának módosítása vagy a szabadság megszakítása különböző többlet költségekkel járhat. A munkavállaló ezen okból felmerült kárát az Mt. 123. § (7) bekezdése alapján a munkáltatónak meg kell térítenie. A munkavállaló kára sokféle lehet. Gondolhatunk itt a foglalás kötbérére, az előre kifizetett és vissza nem térítendő szállásköltségre, az utazási többlet költségekre, a repülőjegy vagy egyéb utazási jegy átírási költségeire, de számos az egyedi esethez kapcsolódó más felmerült kárra is. A kártérítés az Szja tv. 1. sz. melléklet 6.1 pontja alapján adómentes kifizetésnek minősül. Nem lesz a kártérítés adómentes azonban abban az esetben, ha a munkavállalót a szabadságáról például nem kivételes gazdasági érdekből, hanem munkaszervezési okból, üzemzavar miatt, vagy szezonális piaci igények felmerülése miatt rendeli vissza a munkáltató.

A kivételes gazdasági érdekre, illetve a munkáltató működési körét érintő okra való hivatkozással nem szabad visszaélni, melyre a 74/2006. (XII.15.) AB határozat is rámutat.

Saldo-tipp

Szeretné naprakészen tartani tudását?
Kövesse weboldalunkat! Iratkozzon fel hírlevelünkre! 

 

2019-08-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!