A pedagógusok új jogállási törvényéről pár szóban - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

A pedagógusok új jogállási törvényéről pár szóban

illetmény pedagógusok státusztörvény

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Kikre terjed ki a törvény hatálya?

A Púétv. személyi hatálya a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állókra (a köznevelés területén működő munkáltatóra, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állóra, a köznevelés területén működő szakszervezetre, valamint a munkáltatói érdekképviseleti szervezetre) terjed ki, azonban bizonyos rendelkezései alkalmazandóak más jogviszonyban (munkaviszonyban, megbízással, egyházi szolgálati jogviszonyban) foglalkoztatottra, a köznevelésből nyugdíjba vonult személyre, illetve a nem magyar nevelési-oktatási intézmény foglalkoztatottjára.

Besorolás

A Púétv. fenntartja a pedagógus előmenetel eddigi öt fokozatát, és meghatározza az egyes fokozatokba való besorolás alapvető feltételeit. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony megszűnését a Pedagógus I. fokozat kétszeri sikertelen megszerzése eredményezheti, a Pedagógus II. fokozat esetén nem áll fenn efféle jogkövetkezmény. Újítás, hogy a korábbiakkal ellentétben, nem évente egyszer, hanem évente kétszer, január 1-jén és szeptember 1-jén kell átsorolni a sikeres minősítést követően a foglalkoztatottakat.

Illetmény

Koncepcionális változás történt azáltal, hogy a végzettségi szint és életkor szerinti differenciálás, továbbá a 3 évenkénti fizetési kategória-váltás megszűnt.
A Gyakornok fokozat esetében a Korm. rendeletben meghatározott bért (2024. évben 440 000 forint), a többi négy fokozat esetében illetménysávokat állapít meg az alábbiak szerint:

  • Pedagógus I.: 410.000 – 1.065.000 Ft.,
  • Pedagógus II.: 430.000 – 1.135.000 Ft.,
  • Mesterpedagógus: 520.000 – 1.365.000 Ft.,
  • Kutatótanár: 640.000 – 1.470.000 Ft.

Teljesítményértékelés alapján az illetmény eltérítésére továbbra is sor kerülhet. Újdonság az esélyteremtési illetményrész, amely a kedvezményezett vagy felzárkózó településen dolgozó, vagy meghatározott arányú hátrányos, illet halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel, tanulóval foglalkozó pedagógusnak és nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottnak a jövőben 20%-kal magasabb összegű illetményt jelent.

Az átmenetről

Lehetőséget kapnak az érintettek a továbbfoglalkoztatás visszautasítására azzal, hogy a jogviszonyváltás el nem fogadásáról szóló nyilatkozatot 2023. szeptember 15. és 29. napja közötti időszakban lehet megtenni. A Púétv. rendelkezik továbbá az illetmény, munkabér csökkenésének tilalmáról, a jogviszonyban töltött idő egybeszámításáról, a minősítés, a teljesítményértékelés, a továbbképzési kötelezettség, a szabadság, jubileumi jutalom helyébe lépő elismerés kapcsán alkalmazandó átmenetről.

A Periodika következő számában részletesen foglalkozunk az új jogállási törvénnyel.

 

Amennyiben többet szeretne tudni a pedagógusok új státusztörvényéről, akkor kérdezze szakértőinket telefonon vagy írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu e-mail címre.

2023-05-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!