Végrehajtás szünetelése a veszélyhelyzet időszaka alatt - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Végrehajtás szünetelése a veszélyhelyzet időszaka alatt

adótartozás végrehajtás vészhelyzet

A veszélyhelyzet elhárításához szükséges rendeletek sorában az 57/2020. (III. 23.) Korm. rendelet szabályozza a végrehajtással kapcsolatos szabályokat. Az adóvégrehajtás tekintetében a rendelet kimondja, hogy 2020. március 24. napjától az adóhatóság előtt 2020. március 23. napján folyamatban lévő végrehajtási eljárások szünetelnek egészen a veszélyhez megszűnését követő 15. napig.

A rendelet mindössze három kivételt említ, amikor a végrehajtás nem szünetel, e kivételek egyike sem kapcsolódik azonban adótartozáshoz.

Azokban a végrehajtási eljárásokban, amelyekben az adóhatóság korábban hatósági átutalási megbízást – közkeletű nevén inkasszót – nyújtott be és a rendelet hatályba lépéséig a tartozás nem teljesült, az adóhatóságnak intézkednie kellett a visszavonásról. A pénzinézet által a szünetelés kezdőnapját követően az adózó számlájáról levont összeget az adóhatóságnak vissza kell utalni.

Amikor az adóhatóság jövedelemletiltást alkalmazott és a tartozás összege nem nyert még kiegyenlítést, az adóhatóság tájékoztatja a munkáltatót a letiltás felfüggésztéséről. A munkáltató által a szünetelés során levont adótartozást ebben az esetben is visszatéríti az adóhatóság az adózónak.

Azokat az összegeket, amelyeket a pénzintézet, illetve a munkáltató a rendelet hatályba lépését megelőzően levont, a végrehajtás szünetelése nem érinti, azokat az adóhatóság az adózó tartozásra az általános szabályok szerint elszámolja.

A végrehatjáshoz való jog elévülésével kapcsolatban a rendelet tartalmaz egy lényeges szabályt, amely kimodja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig nyugszik a végrehatjáshoz való jog elévülése. Ez azt jelenti, hogy az adó végrehajtásához való jog elévülésének megállapításakor az általános szabályok szerint megállapított időhöz hozzá kell számítani a szünetelés időtartamát.

Nézzünk egy példát: „A” adózó adótartozása az általános szabályok szerint 2020. június 30. napján elévülne, tehát az adóhatóság ezt követően végrehajtási cselekményt a továbbiakban nem foganatosíthatna. Tételezzük fel, hogy a veszélyhelyzet 2020. május 23-én – két hónap elteltével – megszűnik, ebben az esetben az elévülési megállapítása úgy történik, hogy a 2020. június 30-ához a nyugvás időtartamát és további 15 napot – vagyi összesen 76 napot – adunk hozzá, vagyis a végrehajtáshoz való jog elévülése ebben az esetben csak 2020. szeptember 14-én következik be.

Ha azt tételezzük fel, hogy a veszélyhelyzet csak 2020. július 23-án kerül megszüntetésre, akkor az elévülés természetesen június 30-án nem következik be a szünetelésre figyelemmel. Ebben az esetben a szünetelés időtartama 137 nap, az adó végrehatjásához való jog elévülése pedig így 2020. november 14-én fog bekövetkezni.

A rendelet nem szabályozza, hogy mi teendő akkor, ha az adózónak korábban nem volt adótartozása és tartozás csak 2020 március 23-a után keletkezik, az adóhivatal gyakorlata ebben az esetben – az eddig tapasztaltak alapján – az, hogy nem indítanak végrehajtást.

2020-04-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!